in

13 kevésbé ismert tény, ami egy nap akár életet is menthet

Sok sérülés és haláleset elkerülhető lenne, ha az emberek tisztában lennének vele, hogy mi is a helyes cselekedet egy-egy kritikus helyzet esetén. Néha egy egyszerű tény ismerete is megnövelheti a túlélés esélyeit vagy segíthet megmenteni valakinek az életét. A Reddit.com közösségi oldalon egy felhasználó arról kérdezte a többieket, hogy szerintük mi az a mások által legkevésbé ismert tény, ami segíthet megmenteni az életünket a különböző veszélyhelyzetekben.

Rengeteg javaslat érkezett, mi pedig most ezek közül gyűjtöttük össze a legérdekesebbeket, melyeket tényleg mindenkinek ismernie kell, hiszen bármikor megmenthetik az életünket.

13 Találkozás egy agresszív medvével.

adme

Persze a legjobb, ha megpróbálunk elkerülni minden olyan területet, ahol medvékkel találkozhatunk, de ha ez nem sikerül és megtörténik a baj, akkor nem árt, ha tudjuk, hogy mivel védhetjük meg magunkat. A medvék nagyon jó futók, ezért elfutni előlük lehetetlen, ahogy fára mászni sem tanácsos, hisz ez a másik erősségük.

A medvéknek egy gyenge pontjuk van, ez pedig nem más, mint a manőverezés. Ezért ha egy medvével találjuk magunkat szembe, próbáljunk meg egy objektum – például autó vagy fa – körül keringeni és manőverezni a medvével. Az állat előbb utóbb megunja a játékot, és úgy dönt majd, hogy nem ér ennyi erőfeszítést az elejtésünk.

Fontos, hogy ne essünk pánikba akkor, ha csak távolról találkozunk egy medvével és a medve nem mutat agressziót – például csak bámul ránk. A medvék ritkán támadnak emberekre, így ha nyugodtak vagyunk, akkor miután alaposan átnézett minket és rájön, hogy emberek vagyunk, valószínűleg önként odébb áll.

12 Hal vagy vizelet szag a házban.

vecteezy

Ha a szag forrása nem megállapítható, akkor ez valószínűleg az olvadó vezetékek szaga a falban. Ez tüzet vagy akár robbanást is okozhat. A legjobb megoldás, ha azonnal áramtalanítjuk a házat és minél hamarabb kivizsgáljuk a szag forrását.

11 Tengerparti örvény, ami nem enged ki a partra.

adme

Fölösleges erőlködnünk és megállás nélkül a part felé úsznunk, előbb utóbb elfáradtunk és ez a vesztünket okozhatja. A legjobb, amit tehetünk, hogy a parttal párhuzamosan, apránként a part felé oldalazva kezdünk el úszni, míg ki nem érünk a vízből.

10 Aszpirin a szívrohamra.

vecteezy

Akár egy tabletta aszpirin is nagy segítség lehet egy szívrohamot kapó embernek. Fektessük le az illetőt, tegyünk valamit a feje alá és adjuk be neki a gyógyszert. Ezután azonnal értesítsük a mentőket.

9 Hőguta diagnosztizálása.

vecteezy

A hőguta nyilvánvaló tünetei legtöbbször a szédülés és a hányinger, de más tünetet is produkálhat. Annak érdekében, hogy biztosak legyünk a hőguta tényében, próbáljunk meg enni valami édeset, például cukorkát. Ha az íze kellemetlennek tűnik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy hőgutát kaptunk – minél hamarabb forduljunk segítségért.

8 Eszméletét vesztett ember gyors felébresztése.

adme

Ha sürgősen kell felébresztenünk egy eszméletét vesztett személyt, akkor óvatosan fordítsuk a hátára, majd nyomjuk a térdeit a mellkasához. Ez a mozdulat vért ad az agynak, így a sebesült felébred. A manőver előtt fontos, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy az illető nem szenvedett komoly sérülést a lábain vagy a hátán, abban az esetben ugyanis ez a mozdulat csak súlyosbíthatja a helyzetét.

7 Kígyóharapás esetén.

vecteezy

A gyakori tévhitekkel ellentétben, lehetetlen kiszívni a mérget vagy épp zsinórral elkötni a végtagjainkat kígyómarás esetén. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy értesítjük a mentősöket és minél több folyadékot iszunk. Segíthet még továbbá egy antihisztamin (allergiás tünetek enyhítésére szolgáló) gyógyszer bevétele is. Fontos, hogy a harapás helyét ne dörzsöljük – hagyjuk nyugodtan, máskülönben a méreg még gyorsabban terjed a testben.

Teljes bejegyzés megtekintése:

What do you think?