in

21 tény, ami bizonyítja, hogy a világunk meglepőbb, mint egy Agatha Christie regény

Hiába olvastunk több tucat könyvet és hiába ültünk végig több száz órányi dokumentumfilmet életünk során, a világ akkor is mindig képes lesz meglepni bennünket valamivel. Tudtad például, hogy egy teáskanálnyi mézhez 12 méh egész életen át tartó munkájára van szükség? Legközelebb, amikor mézet raksz a reggeli teádba, mindenképp emlékezz meg ezekről a szorgos kis rovarokról, akik nélkül nem jöhetne létre ez az egész.

Ez persze csak egy érdekesség a sok közül: cikkünkben most összesen 21 olyan izgalmas tényt gyűjtöttünk össze a Factourism nevű weboldalról, melyek inkább tűnnek őrült fikciónak, mint a valóságnak.

1 Több ember hal meg szelfizés miatt, mint cápatámadás következtében.

mashable.com

2015 szeptemberében egy 66 éves turista leesett a lépcsőn és meghalt, miközben megpróbált szelfit készíteni magáról a Taj Mahalon. Ez a tragikus esemény volt a 12. szelfizéshez köthető haláleset ebben az évben, míg a cápák összesen csak 8 ember halálát okozták 2015-ben.

2 Időben a Tirannoszauruszok közelebb éltek az emberekhez, mint a Sztegoszauruszokhoz.

smithsonianmag.com

A sztegoszauruszok körülbelül 155-145 millió évvel ezelőtt éltek. A tirannoszauruszok csak 83 millió évvel később jelentek meg, míg az emberek és a tirannoszauruszok között „csak” 66 millió év volt a különbség.

3 A repülőgépek lassabban repülnek, mint fél évszázaddal ezelőtt.

telegraph.co.uk

Manapság egy közvetlen járat New Yorkból Houstonba 4 óra alatt jut el. 1973-ban ugyanezt három órán belül is megtehették az emberek. Ennek oka, hogy az üzemanyag árak jelentősen emelkedtek azóta, és a légitársaságok rájöttek, hogy több millió dollárt takaríthatnak meg évről-évre, ha lelassítanak, és csak a repüléshez feltétlenül szükséges sebességgel repülnek.

4 Az otthonunk takarítása kábé olyan káros, mintha elszívnánk egy doboz cigarettát.

thoracic.org

A tisztítószerekben található vegyi anyagok belégzése akár 43%-kal is növelhető az asztma kockázatát. A vegyi anyagok irritálják a légzőrendszer nyálkahártyáját és hosszú távon komoly problémákat okozhatnak.

5 Olyan sok különböző almafajta létezik, hogy ha minden nap újat kóstolnánk meg, 20 évbe telne, mire mindet megkóstolnánk.

wikipedia

Több mint 7500 különböző almafajta található a Földön, 20 év pedig csak 7300 napból áll, tehát még 20 évnél is többre lenne szükségünk.

6 A borospoharak hétszer nagyobbak lettek, mint voltak.

theguardian.com

A XVIII. Század elején egy borospohár 66 ml-es volt. Manapság az sem ritka, hogy fél literesek, tehát az elmúlt 300 év alatt a hétszeresére növekedett a méretük. Igaz, a komoly változás az elmúlt 20 évben következett be, amikor a borfogyasztás népszerűsége megnőtt.

7 Steve Jobs azért adta az Apple nevet a cégnek, hogy az Atari előtt legyen a telefonkönyvben.

theatlantic.com

Számos legenda létezik arról, hogy miként született meg az Apple márkanév. A legvalószínűbb történet az, hogy Steve Jobs és Steve Wozniak egyszer autóban ültek, amikor Jobsnak eszébe jutott az Apple Computer név. Sokáig tanakodtak még utána, de nem jutott eszükbe jobb név. Később Jobs egy interjúban azt mondta, hogy régen az Atari-nél dolgozott, és az Apple név lehetővé tette számukra, hogy pontosan előttük legyenek a telefonkönyvben.

Teljes bejegyzés megtekintése:

What do you think?