in

Tudtad, hogy a szokásaink sokkal többet mondanak rólunk, mint gondolnánk?

Tanulmányok szerint a napi tevékenységeink 40%-át nem tudatos, hanem megszokásból hozott döntések alkotják. Ebből adódóan nem csoda, hogy a mindennapi szokások – különösen a viselkedést befolyásolók – rendkívül sokat mondhatnak egy ember jelleméről és természetéről.

Mélyére ástunk az internetnek, hogy összegyűjtsünk néhány olyan szokást, melyek szavak nélkül is komplett történeteket mesélnek az emberekről.

Azok az emberek, akiket nem bosszantanak fel mások hibái és elírásai, többnyire extrovertáltak. A beszédben történő nyelvtani hibák korrigálása szintén inkább az introvertált emberekre jellemző, ezért velük a kommunikáció is sokkal körülményesebb, kevésbé kellemes.
Az ember intuitív módon képes meghatározni mások személyiségét és képességeit pusztán a járásmódjának megfigyelésével. Tanulmányok kimutatták, hogy bűnözők (pl. zsebtolvajok) sokszor ez alapján választják ki a potenciális áldozatukat. A gyors lépések és az előre döntött testtömeg például a jó termelékenység és a magas stressztűrőképességre utal. A visszahúzott testtömeg, az egyenes vállak és a felemelt fej pedig a karizmatikus, vidám, és társasági ember ismérve.
Valószínűleg kevesek számára lesz újdonság, hogy a cipő is rendkívül sokat mesél az emberről. Például: egy tökéletesen tiszta és ápolt cipő sokszor a tulajdonosának riasztó jellemére utalhat, míg egy kényelmes, kissé megviselt cipő arra enged következtetni, hogy a tulajdonosa nyugodt, társaságkedvelő személyiség, aki nem tulajdonít túl nagy jelentőséget az apróságokra, például a cipő kinézetére.

A kézírás szintén meglehetősen sokatmondó az emberek karakterét illetően. A nagy, határozott betűk nyitottságra és jó társasági életre utalnak, míg az apró betűk épp ellenkezőleg. A jobbra dőlt betűk barátságosságot sugallnak, míg a balra dőltek inkább az elszigetelt, pragmatikus emberekre jellemzők.
Az ízlelőképesség ugyancsak árulkodó. Az édesszájú emberek jobbak a kommunikációban és barátságosabbak, míg a keserű ízek rajongói inkább nárcizmusra hajlamosak. A fűszeres ételek szerelmesei általában kíváncsi, vágyakozó és érzelmes emberek, akik szeretnek kockáztatni.
Napjainkban már a közösségi oldalak világa is rendkívül árulkodó. Például, ha valaki mindent megoszt a közösségi oldalon az ebédjétől a mozijegyén át egészen az új samponjáig, stb., akkor az arra utal, hogy az illető valószínűleg komoly érzelmi sérülést szenvedett a múltban, de az is lehet, hogy rendkívül magányos. Az a személy, aki folyamatosan ellenőrzi a bejegyzésére kapott kedveléseket és megjegyzéseket, vélhetően mások véleményétől függve él, vágyik az elismerésre és problémái lehetnek az önértékeléssel.
A testen látható tetoválások a nyitottság és az újdonságok iránti vágy jelképei. Érdekesebb a helyzet a nők esetében: tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy azok a nők, akiknek legalább 4 tetoválásuk van, magasabb önértékelési szintet mutatnak, mint azok, akiknek kevesebb van, vagy pedig egyáltalán nincs tetoválása.

A filmek választását vagy a tévécsatorna kiválasztását is a természetünk, karakterünk határozza meg. A nyílt gondolkodású emberek inkább a komédiákat részesítik előnyben, míg a lelkiismeretes és felelősségteljes emberek inkább a híreket követik.
Ha valaki szeret forró vízben fürödni vagy túl forró vízzel zuhanyozni, akkor sok esetben csak az érzelmi intimitás hiányát igyekszik ezzel pótolni.
A vezetési stílusunk szintén sokat árulkodik a személyiségünkről. Az a személy, aki folyamatosan megsérti a szabályokat és káromkodik vezetés közben, hajlamos lehet a nárcizmusra, illetve jól leplezett önértékelési problémái is lehetnek.
A lelkiismeretes és felelősségteljes emberek szintén gyakran szegik meg a közlekedési szabályokat. Ennek oka, hogy másoknál nagyobb valószínűséggel válaszolnak a hívásokra és üzenetekre vezetés közben, mivel a szorgalmuk és kötelességtudatuk azonnali reakciót sürget.

A pénzszórás egy másik fontos jellemző, mely árulkodó a személyiségünkkel kapcsolatban. Az extrovertált emberek többet költenek utazásra, ételekre és italokra. A lelkiismeretes és felelősségteljes emberek igyekeznek spórolni, a materialisták pedig ruhákra, ékszerekre, és egyéb kiegészítőkre költenek, miközben nagyon szűkmarkúak másokkal.
Egy puszta kézfogással is rengeteget megtudhatunk egy új ismerős karakterének főbb jellemzőiről. A határozott kézfogás jelzi, hogy tulajdonosa optimista és extrovertált, míg a félénk, visszahúzódó embereknek rendszerint gyengébb a kézfogásuk.

Teljes bejegyzés megtekintése:

What do you think?