Az agyunk egy hihetetlenül komplex és érzékeny szerv, melynek optimális működése nagymértékben függ a táplálkozásunktól. Bár a tudományosan megalapozott állítások szerint az agy teljes átalakulása öt nap alatt nem valószínű, bizonyos élelmiszerek beiktatása vagy elhagyása rövid időn belül is érezhető hatással lehet a kognitív funkciókra, a hangulatra és az energiaszintre. Fontos megjegyezni, hogy az egyéni reakciók eltérőek lehetnek, és a kiegyensúlyozott, változatos étrend a legfontosabb az agy egészsége szempontjából. Az agy működését támogató tápanyagok közé tartoznak például az omega-3 zsírsavak, az antioxidánsok és a B-vitaminok.
Tehát bár az agy szerkezetének drasztikus átalakulása öt nap alatt valószínűtlen, a megfelelő táplálkozással rövid távon is javíthatjuk a mentális teljesítményünket. Fontos, hogy odafigyeljünk a bevitt élelmiszerek minőségére és mennyiségére. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, a magas cukortartalmú italokat és a túlzott koffeinfogyasztást, helyette részesítsük előnyben a friss zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat és a sovány fehérjéket. Az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű alvás és a stressz kezelése is kulcsfontosságú az agy egészségének megőrzéséhez.