Az óceán közepén hajózva, hatalmas mennyiségű víz vesz körül, mégsem ihatod. A édesvíz hiánya a tengeren szóló teljes cikk a Liked.hu-n olvasható. A vitorlások korában a vízszükséglet kielégítése komoly kihívást jelentett a hosszú tengeri utakon. A desztilláció elméletileg megoldást jelenthetett volna az édesvíz előállítására a sós vízből, de a gyakorlati alkalmazása számos akadályba ütközött. A hajókon rendelkezésre álló hely szűkössége, a desztillációs berendezések mérete és súlya, valamint az üzemeltetéshez szükséges energiaigény mind korlátozó tényezők voltak.
A desztillációhoz szükséges hő előállítása is problémás volt a vitorlásokon. A tűzveszély elkerülése érdekében a nyílt láng használata korlátozott volt, a hatékonyabb fűtési módszerek pedig nem álltak rendelkezésre. Ehelyett a legénység a vízkészleteket esővízgyűjtéssel, folyók menti feltöltéssel és a kikötőkben történő vásárlással igyekezett pótolni. A sör és a bor is gyakori italok voltak a hajókon, mivel tartósabbak voltak a víznél és kevésbé voltak hajlamosak a szennyeződésre.