Instant Kávé Mítoszok: Igaz Kávé? 3 Tudnivaló!

4 órával ezelőtt 3

Szoktál instant kávét inni reggelente? A gyors kávézás rejtelmeiről szóló teljes cikk a Liked.hu-n olvasható. Sokan vitatják, hogy az instant kávé valódi kávénak tekinthető-e, hiszen az elkészítési módja és az íze jelentősen eltér a frissen őrölt kávéból főzött italoktól. Az instant kávé népszerűségét a gyors és egyszerű elkészítésének köszönheti, ami különösen a rohanó reggeleken vagy utazások során jön jól. Azonban az eljárás során a kávébabokat először lefőzik, majd a vizet eltávolítják, így marad egy koncentrált, szárított kivonat, amit aztán vízzel feloldva fogyasztunk. Ez a folyamat befolyásolja az ízt és az aromát, de vajon valóban annyira rossz, mint ahogy azt sokan gondolják?

Érdemes megvizsgálni az instant kávé előállításának technológiáit is, hiszen a gyártók folyamatosan fejlesztik az eljárásokat, hogy minél közelebb hozzák az instant kávé ízét a hagyományos kávéhoz. Két fő eljárás létezik: a fagyasztva szárítás (freeze-drying) és a permetezve szárítás (spray-drying). A fagyasztva szárítás során a lefőzött kávét lefagyasztják, majd vákuumban eltávolítják a jeget, így megőrizve a kávé aromájának egy részét. A permetezve szárítás során a forró kávét forró levegőbe permetezik, ami gyorsan elpárologtatja a vizet, de kevésbé kíméletes az aroma szempontjából. Fontos tudni, hogy az instant kávé koffeintartalma általában alacsonyabb, mint a hagyományos kávéé, ezért akik a koffein miatt isszák a kávét, érdemes lehet figyelembe venni ezt a különbséget.

Olvasd el a teljes "Az instant kávé egyáltalán kávé? Leromboljuk a mítoszokat, az igazságot és a technológiákat" cikket a Liked.hu-n